Vždy keď moje deti začnú podozrivo pokašliavať, ja už beriem zo „špajze“ cibuľu a pripravujem im svoj osvedčený sirup proti kašľu. Ani neviem, kde a ako som na tento recept prišla, ale dôležité je, že funguje. Aspoň mám taký pocit.
Pár dní dozadu sa u nás od kašľa doslova steny otriasali, takže som opäť pristúpila k príprave cibuľového sirupu. Napadlo ma, že sa s vami o tento jednoduchý a prírodný recept proti kašľu podelím.
Na cibuľový sirup proti kašľu potrebujete:
– jednu cibuľu
– cukor alebo med (s medom opatrne pri alergikoch na pele a neodporúča sa ani deťom do dvoch rokov)
– zdravší variant než obyčajný biely cukor je prírodný trstinový cukor
Postup: cibuľku najskôr očistite, potom nakrájajte a výdatne posypte cukrom alebo zalejte medom. Na jednu veľkú cibuľu dávam asi tri až štyri polievkové lyžice cukru (med kvôli dcérkiným alergiám a ekzému nedávam). Môžete trošku premiešať a následne nechať odstáť – aby sa sirup nepokazil, dávam ho prikrytý do chladničky. Cibuľa pustí šťavu a to je vlastne ten zázračný cibuľový sirup.
Deťom to potom podávam po lyžičkách tak trikrát denne – každý deň robím novú čerstvú dávku, pretože údajne po 24 hodinách sa v cibuli tvoria toxické látky.
Osobne ja tento sirup nemôžem ani cítiť (našťastie kašeľ často nemávam:-), zato deťom chutí (chvalabohu).
Viem, že receptov na cibuľový sirup je viacero, niektorí ho aj varia, no ja to robím takto.
Nám teda tento sirup pomáha a pri kašli deťom ani iný nedávam. Nekupujem žiadne lekárenské sirupy proti kašľu – vyskúšala som ich dosť ešte pri synovi a nezdalo sa mi, že by mu niekedy výrazne pomohli. Cibuľa je prírodná a fakt funguje!
Tip na záver: niektorí ľudia varia z cibule pri kašli aj čaj. Ja som to skúsila raz asi pred dvoma rokmi – vyvarila som nakrájanú cibuľu asi v pollitri vody a dosladila medom. Syn mi to ale odmietol vypiť, takže nakoniec z toho nič nebolo. Ale vraj funguje aj to, tak môžete skúsiť:)
ten cibuľový čaj funguje a mojej dcérke navyše aj chutil 🙂 ale teraz chcem vyskúšať ten sirup. Inak vždy, keď niečo hľadám, natrafím na tvoju stránku 🙂
tak to je super, že aj chutil:) ja som sa tým sirupom "nalievala", keď som teraz naposledy bola chorá a mala som otrasný kašeľ. Ešte som si tam navyše pridala trochu šťavy z citróna a bolo to celkom mňam:)
Vďaka za návod, pomohlo nám to 🙂 len neviem, či je nejako limitované koľko dní sa môže sirup užívať.Viem, že je to prírodné liečivko, ale možno treba dodržiavať len niekoľkodňové užívanie.
Ospravedlňujem sa za neskoršiu odpoveď, už sa tak nejak pripravujem na pôrod a veci s tým súvisiace, takže to tu trošku zanedbávam:( Som rada, že sirup pomohol! Čo sa týka užívania, tak ma vlastne nikdy nenapadlo, ako dlho sa to môže užívať. U nás to zvyčajne do takých troch-štyroch dní prešlo. Neviem naozaj, či je to nejako limitované. Osobne by som to asi, najmä u detí, nepoužívala dlhšie ako týždeň, nie každému to tiež zaberie… Asi som veľmi nepomohla…
Ja to mám ešte vylepšené, cibuľa pustí šťavu tak po 2-3 hodinách, vtedy ju zlejem – sirup do chladničky a cibuľové "zvyšky" zalejem vrelou vodou (tak 3 dc), zakryjem a po 10 minútach precedím a mám aj z toho čaj, je chuťovo dobrý, už aj sladký a ten tiež pekne pomáha, tak to si vždy "počítam" ako jednu sirupovú dávku…
…to je super tip, ďakujem, že ste sa oň podelili:)
Prosím Vás ten sirup aj čaj sú aj pre dospelých či len pre deti. Počula som, že tieto varianty sú dobre aj na priedušky. Ďakujem
Prepáčte neskoršiu reakciu, sme tu zasa chorí, chrípka zrejme sadla aj na nás:( Ten sirup i čaj môžu určite i dospelí, je to prírodná "medicína". Užívala som ho, keď som mala hrozný kašeľ v tehotenstve. Mne teda ale vtedy nepomohol (ani skorocelový sirup nie) a muselo to proste prejsť nejako samo. Je to veľmi individuálne. Za vyskúšanie, myslím, ale isto stojí!
Raz som mal ten čaj ked som bol malý asi 6 ročný a akurat som tym dostal odpor k cibuli a teraz ju vôbec nemôžem jest v akomkolvek stave.
presne u mna to isté, ešte som k tomu z toho čaju vracala na stôl ako divá, a odvtedy mám nenormálny blok na cibuľu.
Dobry den, napadlo ma, ze ako prevencia proti chripke robia v zlom a chladnom pocasi robit toto. Citron a zazvor si nakrajame na kolieska, poukladame do presnidavkoveho pohara a zalejeme medom, nechame odlezat a davame kazdy den jednu lyzicku.
davku nikto nenapisal kolko sa ma vlastne vypit tej cibule?
3lyzicky denne je to tam v texte 🙂